eshop4

BIO sortiment

Olivovník - strom, před kterým bychom měli smeknout

olivovníkOlivy patří k Provenci stejně neodmyslitelně jako slunce, moře, levandule, antické památky a spousta nádherných kopců a hor

číst více

 

 

Čaj a Francouzi: hold přírodě i společenská událost

čajeStovky chutí, tisíce účinků. Obřad i pouhé přelití horkou vodou. Slastné popíjení v pohodlném křesle

číst více

 

Tuňák na provensálský způsob (Thon à la provencale)

Tuňák na provensálský způsobIngredience (pro 2 osoby):
2 steaky z tuňáka (pokud možno co nejčerstvější)
3 velká zralejší a kvalitní rajčata
Jemná mořská sůl a pepř
3-5 lžic olivového oleje (podle vaší chuti)
2 nakrájené menší šarlotky (můžete použít i jarní cibulky)
2 prolisované stroužky česneku
1 lžička lístků čerstvého tymiánu
6 nakrájených černých oliv (a nějaké na ozdobu, do mističky)
Klínky citrónů a čerstvý tymián na ozdobu


Tuňák na provensálský způsobPostup:

Pokud máte čas, tuňáka si pár hodin dopředu zlehka naložte do olivového oleje, soli a tymiánu. Nemusíte to dělat, ale maso poté získá ještě lepší chuť.
Maso nechte uležet a vrhněte se do přípravy rajčat. Ty nakrájejte na silnější plátky a odstraňte z nich část semen. Osolte je a nechte alespoň 20 minut vykapat na sítku. Připravte si všechny ingredience pro rajčatovou směs, nakrájejte najemno šarlotky, vymačkejte česnek, otrhejte čerstvý tymián, nakrájejte na čtvrtky i olivy. Rozehřejte olivový olej v hluboké pánvi, orestujte na něm šarlotku, česnek, přidejte osušená rajčata a tymián. Přibližně 5-8 minut opékáme na středně silném ohni. Na závěr přidejme olivy, opepřeme ideálně čerstvým pepřem a odstavme.
Rajčatovou směs tedy máte připravenou, nyní vás čeká příprava tuňáka. Ta není nijak složitá, vezměte grilovací pánev (nebo pánev s nepřilnavým povrchem) a tuňáka na ní opékejte 2-3 minuty z každé strany (záleží na tom, jak jej máte rádi). Pokud jste tuňáka předtím nenaložili, stačí jej potřít olivovým olejem a osolit. Nakonec okořeňte čerstvě namletým pepřem.
Tip: Pokud tuňáka nakládáte, nebojte se někdy příště experimentovat, například s pomerančovou šťávou a k tomu přidám pár lžicemi Dijonské hořčice.
Na talíře nejdříve dejte směs rajčat a na ní položte steaky z tuňáka. Můžete ozdobit snítky tymiánu, citrónu a na talíř nebo do mističky dát pár celých černých oliv.

Stránky s receptem