eshop4

BIO sortiment

Olivovník - strom, před kterým bychom měli smeknout

olivovníkOlivy patří k Provenci stejně neodmyslitelně jako slunce, moře, levandule, antické památky a spousta nádherných kopců a hor

číst více

 

 

Čaj a Francouzi: hold přírodě i společenská událost

čajeStovky chutí, tisíce účinků. Obřad i pouhé přelití horkou vodou. Slastné popíjení v pohodlném křesle

číst více

 

SLÁVKOVÁ POLÉVKA S FENYKLEM

na 4 porce
příprava a vaření:  1 hodina

1 kg čerstvých mušlí slávek jedlých
0,5 l bílého vína např. Chardonnay Coteaux des Baronnies
4 středně velká rajčata
4 lžíce extra panenského olivového oleje Cravenco nebo Castelas
1 nakrájený pórek
1 lžíce Persillady (směs petržele, česneku a bazalky)
1 lžíce tymiánu Provence d´Antan
1 bobkový list
¼ malé hlízy fenyklu
5 cm dlouhý kousek pomerančové kůry
Mořská sůl z Camargue, mletý pepř
0,5 l vroucí vody
1 velká brambora
špetka šafránu

Mušle opláchneme a zbavíme vláken a ostatních nečistot. Dobře vyčištěné slávky dáme do hrnce, přelijeme vínem, přiklopíme a vaříme na silném ohni 6 minut, dokud se mušle neotevřou (pokud se některé neotevřou, vyhodíme je). Během vaření přikrytým hrncem několikrát zatřeseme. Cedník vyložíme utěrkou nebo jinou látkou a položíme ho na mísu, do které vývar z mušlí scedíme. Mušle necháme  okapat a trochu vychladnout. Potom je vyloupeme. Vývar z mušlí zatím necháme v míse.

Rajčata na minutu vložíme do vroucí vody, pak je ochladíme ve studené vodě a oloupeme. Odstraníme z nich semena. Dužninu pak nakrájíme nadrobno. V hluboké pánvi rozehřejeme olivový olej, přidáme rajčata, pórek, petrželku, tymián, bobkový list, fenykl a pomerančovou kůru. Osolíme, opepříme a za častého míchání dusíme na středním ohni doměkka. Poté přilijeme vývar ze slávek a 0.5 l vroucí vody, vše přivedeme k varu a přidáme oloupanou bramboru nakrájenou na malé kostičky, kterou uvaříme doměkka.

Odstavíme, necháme lehce zchladnout, odstraníme bylinky a pomerančovou kůru. Brambor yrozmačkáme.  Šafrán přelijeme jednou lžící polévky a po chvíli vmícháme do polévky. Dochutíme, přidáme slávky, ohřejeme a podáváme.