eshop4

BIO sortiment

Olivovník - strom, před kterým bychom měli smeknout

olivovníkOlivy patří k Provenci stejně neodmyslitelně jako slunce, moře, levandule, antické památky a spousta nádherných kopců a hor

číst více

 

Růžové víno z Provence

vino-z-provence-degustaceRůžové víno  neboli vin rosé se v posledních letech opět vrací na výsluní zájmu milovníků vín

číst více

 

Čaj a Francouzi: hold přírodě i společenská událost

čajeStovky chutí, tisíce účinků. Obřad i pouhé přelití horkou vodou. Slastné popíjení v pohodlném křesle

číst více

 

RYCHLÁ POLÉVKA

pro 5 - 8 osob
příprava: 20 minut
vaření: 1,5 hodiny

1 kg telecí kližky
mořská sůl z Camargue Fleur de sel, mletý pepř
7 lžic extra panenského olivového oleje Cravenco nebo Castelas
4 rajčata
1 velká cibule nakrájená na plátky
3 prolisované stroužky česneku
4 lžíce Persillady (směs česneku, bazalky a petržele)
3 bobkové listy
1,2 l vody
250 g kolínek
100 g nastrouhaného sýra (nejlépe gruyère)
    
Telecí maso nakrájíme na 12 menších kousků, osolíme a opepříme. V hrnci rozehřejeme olej, přidáme maso a opékáme ho na středně silném ohni po dobu 10 minut, aby bylo ze všech stran dozlatova. Rajčata nařízneme na vrcholcích do kříže a ponoříme do vroucí vody přibližně na minutu, potom je ochladíme ve studené vodě a oloupeme. Dužninu nakrájíme.

K masu přidáme do hrnce cibuli a opékáme ji několik minut za častého míchání doměkka. Po chvíli přidáme persilladu, bobkové listy a rajčata. Všechno opepříme a osolíme. Poté podlijeme vodou. Přivedeme do varu a přiklopíme. Poté zmírníme oheň. Takto zvolna vaříme přibližně hodinu. Jakmile je maso měkké, odstraníme pokličku, mírně zesílíme oheň a k masu přidáme těstoviny. Vaříme bez pokličky za občasného míchání po dobu doporučenou na obalu těstovin.

Osolíme a opepříme, posypeme nakrájenou petrželkou a podáváme s miskou nastrouhaného sýra.