eshop4

BIO sortiment

Olivovník - strom, před kterým bychom měli smeknout

olivovníkOlivy patří k Provenci stejně neodmyslitelně jako slunce, moře, levandule, antické památky a spousta nádherných kopců a hor

číst více

 

 

Čaj a Francouzi: hold přírodě i společenská událost

čajeStovky chutí, tisíce účinků. Obřad i pouhé přelití horkou vodou. Slastné popíjení v pohodlném křesle

číst více

 

Olivovník - strom, před kterým bychom měli smeknout

Olivy patří k Provenci stejně neodmyslitelně jako slunce, moře, levandule, antické památky a spousta nádherných kopců a hor. Začali je zde ve velkém pěstovat první řečtí kolonizátoři už v šestém století před naším letopočtem, a to hlavně v oblasti dnešní Marseille, tenkrát zvané Massalia, za Římanů Massilia.

Naučili Provensálce pěstovat strom, jehož plody, olivy, obsahují ohromné množství vápníku, draslík, vitaminy K, A, D i E. Podporují chuť k jídlu, dodají tělu potřebnou energii, rychle zasytí a nejsou kalorické.

Olivy navíc učí svého pěstitele trpělivosti. Na první úrodu olivovníků se čeká i deset let a na plnou úrodu třeba jednou tolik. Zato dokážou olivové stromy plodit i celá staletí a vodu najdou i tam, kde ostatní rostliny hynou jejím nedostatkem. Olivovníky prý svými kořeny vodu najdou i padesát metrů pod zemí. Jestli je to pravda, asi nikdo nezkoumal, ale podle znalců jsou prý olivy z takových stromů nejchutnější.

A stejně jako dali Řekové Provenci olivové stromy, naučili ji i dostávat z jejích plodů olej. Získat jeden litr olivového oleje znamená vylisovat 5 kilogramů oliv. A postup? Výroba toho nejkvalitnějšího oleje se za posledních 6 tisíc let příliš nezměnila. Čerstvě nasbírané olivy se odvezou do olivového mlýna, kde je velké žulové kameny rozdrtí na kaši. Kaše se dá do speciálních vaků, ty se skládají na sebe a lisují. Za studena i za tepla za velkých tlaků. Vzniklý olej (zvláště ten z prvního lisování za studena) je pak tím nejkvalitnějším, co si lze z oliv dopřát. Olivový olej můžete přidávat do jídla, popíjet na zdraví, mazat na obličej i lít do svých koupelí, je to elixír mládí, nápoj dlouhověkosti i esence věčné krásy.

A dřevo olivovníků? Má v první řadě přenádhernou kresbu a barvu temného medu. Je tvrdé a překrásně lesklé. Vyrábí se z něj misky, prkénka, krabičky, naběračky, měchačky, třecí misky, zkrátka předměty, které můžete použít třeba i na olivy a olivový olej. Předměty, které mohou v domácnosti sloužit po věky, stejně jako slouží samotné olivovníky. Ostatně, olivovník, který už neplodí, pro změnu poskytuje blahodárný stín, jehož příjemný chlad vděčně využívají zvířata i lidé.

Olivy a olivový olej jsou hotovým pokladem. Kvalitní extra panenský olivový olej je navíc hustý a spotřebujete ho méně než levného oleje ze supermarketu, který se za extra panenský pouze vydává. Nenechte se proto odbývat nekvalitními výrobky, zasloužíte si to nejlepší.

Olivy

Olivy, které vám nabízíme, pocházejí z produkce pěstitelů z údolí Vallée de Baux v pohoří OlivyAllpiles v západní části Provence, jedné z nejvyhlášenějších oblastí v pěstování oliv ve Francii.

V této oblasti se olivy pěstují na cca 580.000 stromech ( téměř 6300ha).

Z každého olivovníku je možné ročně sklidit od 5 do 30 kg oliv. Olivy plodí pouze jednou za dva roky.

OlivySamotné olivy pro lidské tělo představují kromě jiného významný zdroj vápníku (obsahují ho cca 120 mg na 100 g, ) nebo draslíku. Kromě vitamínu K, A, a D obsahují i vitamín E, který zlepšuje průchodnost cév.

Olivy podporují chuť k jídlu, jsou velmi málo kalorické a zároveň dodají tělu potřebnou energii a rychle zasytí.

OlivyV našem obchodě vám nabídneme různé druhy oliv především odrůdy Grossane, Salonenque, Verdale a Béruguette. Nabídneme Vám olivy ve slaných nálevech ale i olivy kandované v cukru.

Přijďte a vyzkoušejte ty nejlepší olivy!

 

Olivový olej z Provence

olivový olej

Olivové oleje, které vám nabízíme, pocházejí z produkce pěstitelů z údolí Vallée de Baux, jedné z nejvyhlášenějších oblastí v produkci olivového oleje ve Francii.

V našem obchodě vám nabídneme pouze extra panenské   ( francouzsky: vierge extra nebo anglicky: extra virgin ) olivové oleje vylisované z oliv sklizených na jižních svazích pohoří Allpiles v údolí Vallée de Baux.

Naše olivové oleje se výborně hodí pro teplou i studenou kuchyni, protože jsou shopny odolávat přepalování až do teplot přesahujících 200°C. Smažit či jinak tepelně upravovat je tedy vhodnější na olivovém oleji než na slunečnicovém nebo řepkovém oleji. Nebojte se i nových kombinací např. zakápnout naším olivovým olejem bramborovou kaši nebo dochutit polévku těsně před servírováním.

olivový olejVětšina námi nabízených olejů je označena značkou A.O.P. (Appellation d´origine protégée) nebo A.O.C. (Appellation d´origine contrôlée), což je francouzské označení pro evropské Chráněné označení původu pro Vallée de Baux nebo pro Provence.  Tím je zaručeno, že jsou vyráběny podle nejpřísnějších kritérií.

Jak poznáte dobrý olivový olej?

Když přivoníte k čerstvému extra panenskému oleji, ohromí vás bohatá vůně posečené trávy, beze stopy chemikálií. Jeho aroma bude intenzivnější, pokud trochu oleje nalijete do malé sklenice a zahřejete ji v dlaních. Potom ochutnejte doušku oleje s troškou vzduchu a převalujte ho na jazyku. U kořene ucítíte nahořklou chuť. Možná bude trochu ostrý, až zakašlete. Právě to je však důkazem, že je čerstvý a správně zpracovaný.
Vychutnejte nejlepší olivové oleje z Francie!

 

olivový olej