eshop4

BIO sortiment

Olivovník - strom, před kterým bychom měli smeknout

olivovníkOlivy patří k Provenci stejně neodmyslitelně jako slunce, moře, levandule, antické památky a spousta nádherných kopců a hor

číst více

 

 

Čaj a Francouzi: hold přírodě i společenská událost

čajeStovky chutí, tisíce účinků. Obřad i pouhé přelití horkou vodou. Slastné popíjení v pohodlném křesle

číst více

 

Camargue

Takto se nazývá oblast na pomezí Provence a Languedocu. Jedná se o deltu řeky Rhône, která patří k největším říčním deltám v Evropě.

Velká část oblasti Camargue je vyhlášena přírodní rezervací, protože v místních jezerech, mokřadech a solných lagunách žije více než 400 druhů živočichů. Je to jediné místo ve Francii a jedno z mála ve Středomoří s výskytem plameňáků, kteří zde hnízdí v tisícihlavých hejnech.
Camargue je známá

  • získáváním (těžbou) mořské soli
  • pěstováním rýže (Riz du Camargue)
  • chovem koní - Camargueské plemeno je jedno z nejstarších plemen koní
  • chovem býků - jsou určeni pro  místní býčí zápasy (la Course Camarguaise), ale také pro místní kuchyni

Riz de Camargue

Camargue je jedinou oblastí ve Francii a jednou z mála v Evropě, kde se pěstuje rýže. Známá je tu už od středověku, kdy ji sem během svých nájezdů přivezli Arabové a cíleně se pěstuje od konce 19. století. Nicméně svůj boom zažila v Camargue až po druhé světové válce. Tehdy se stát snažil co nejrychleji postavit na nohy válkou zpustošené hospodářství a právě v rámci poválečné obnovy byl v Camargue vybudován systém sladkovodního zavlažování. Rýže z Camargue je chuťově naprosto jedinečná. Je to způsobeno místními příhodnými klimatickými podmínkami, zeminou prosolenou vodami Středozemního moře a určitě také vášní zdejších rýžařů pro její pěstování. Pěstuje se tu rýže dlouhozrnná, kulatá, červená i černá. Od roku 2000 je "Riz de Camargue" chráněnou značkou.