eshop4

BIO sortiment

Olivovník - strom, před kterým bychom měli smeknout

olivovníkOlivy patří k Provenci stejně neodmyslitelně jako slunce, moře, levandule, antické památky a spousta nádherných kopců a hor

číst více

 

 

Čaj a Francouzi: hold přírodě i společenská událost

čajeStovky chutí, tisíce účinků. Obřad i pouhé přelití horkou vodou. Slastné popíjení v pohodlném křesle

číst více

 

Voňavá jehněčí kýta

6-8 osob
Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 5 hodin

0,75 l bílého vína např. Nyons Chardonnay
6 bobkových listů
tymián a rozmarýn z Provence
1 velký česnek
1 jehněčí kýta (přibližně 3,5kg)
Sůl z Camargue s pepřem
1 polévková lžíce mletého kmínu
5 lžic olivového oleje extra panenského Cravenco nebo Castelas
nastrouhaná citrónová kůra z jednoho citrónu
šťáva z jednoho pomeranče
120 ml smetany

Přivedeme do varu víno, bobkové listy, hrstku rozmarýnu a tymiánu a 3 - 4 stroužky česneku. Maso opepříme, osolíme a posypeme půl lžící kmínu. Rozehřejeme v hrnci 3 lžíce olivového oleje a na středně silném ohni pečeme maso dozlatova. Po chvilce přilijeme vařící vinnou směs. Jakmile začne směs znovu vařit, snížíme oheň na minimum a vaříme přikryté nejméně dvě hodiny.

Po vaření tekutinu přecedíme a odložíme na později. Samotné maso v kastrolu pak posypeme zbývajícím kmínem a přidáme citronovou kůru. Přidáme zbytek česneku a trochu rozmarýnu. Nakonec nakapeme citrónovou šťávu a zbylý olivový olej. Takto připravenou směs přikryjeme a vložíme na jednu a půl hodiny do trouby, předehřáté na 140° C.

Po uplynutí devadesáti minut vyndáme maso z trouby a přelijeme ho 1-2 naběračkami vinné tekutiny a nezakryté vrátíme do trouby na 40 - 50 minut. Když je maso velmi křehké, vyjmeme ho z trouby, odebereme stroužky česneku a maso přikryjeme, aby nevychladlo.
Zbývající vinný nálev dáme do kastrolu, přidáme rozmačkaný česnek a celou směs přivedeme za občasného míchání k varu.

Maso dáme do vyhřáté servírovací nádoby, ozdobíme čerstvou rozmarýnou a udržujeme horké. Vypečenou šťávu z masa přelijeme spolu s česnekem do kastrolu a nezapomeneme seškrábat ani vypečené usazeniny ze stěn hrnce. Nakonec vmícháme do vinné směsi smetanu a cca minutu vaříme. Dosolíme, opepříme a omáčku přecedíme do omáčníku.
Omáčkou polijeme maso a ihned podáváme na vyhřátých talířích.