eshop4

BIO sortiment

Olivovník - strom, před kterým bychom měli smeknout

olivovníkOlivy patří k Provenci stejně neodmyslitelně jako slunce, moře, levandule, antické památky a spousta nádherných kopců a hor

číst více

 

 

Čaj a Francouzi: hold přírodě i společenská událost

čajeStovky chutí, tisíce účinků. Obřad i pouhé přelití horkou vodou. Slastné popíjení v pohodlném křesle

číst více

 

VEPŘOVÉ ESTOUFFAGE

pro 6 osob
příprava: 15 minut
vaření: 2 hodiny

5 lžic extra panenského olivového oleje Cravenco nebo Castelas
1-5 kg rolované vepřové plece
2 velké cibule nakrájené na kolečka
3 prolisované stroužky česneku
Jemná mořská sůl z Camargue a mletý pepř
1 polévková lžíce mleté papriky z Espelette
2 polévkové lžíce Hořčice s bazalkou Epicurien
2 mleté bobkové listy
6 lístků šalvěje
1 polévková lžíce tymiánu z Provence
1 velké nakrájené rajče
0,75 l suchého bílého vína, např. Domaine Pinchinat Vin de pays du Var
nastrouhaná kůra a šťáva z jednoho pomeranče
    
Ve velkém hrnci rozehřejeme na velmi vysokou teplotu olej tak, aby se z něj nekouřilo. Maso takto opečeme na oleji ze všech stran. Odložíme. Zmírníme oheň, do hrnce dáme cibuli a česnek a opékáme je za občasného míchání doměkka po dobu 10 minut. Cibule ani česnek však nesmí měnit barvu. Do masa mezitím vetřeme sůl, pepř a mletou papriku.
    
Maso vrátíme do hrnce a přidáme hořčici, šalvěj, tymián, bobkový list a rajče. Zamícháme, hrnec přiklopíme a maso dusíme na mírném ohni 5 - 10minut. Poté maso obrátíme, zahříváme ještě 5 minut bez pokličky a pak ho podlijeme vínem. Znovu hrnec přiklopíme a dusíme na velmi mírném ohni asi 2 hodiny do měkka. Během dušení musíme několikrát maso obrátit. Zhruba po hodině dušení přidáme šťávu a kůru z pomeranče. Ke konci dušení podle chuti opepříme.