eshop4

BIO sortiment

Olivovník - strom, před kterým bychom měli smeknout

olivovníkOlivy patří k Provenci stejně neodmyslitelně jako slunce, moře, levandule, antické památky a spousta nádherných kopců a hor

číst více

 

 

Čaj a Francouzi: hold přírodě i společenská událost

čajeStovky chutí, tisíce účinků. Obřad i pouhé přelití horkou vodou. Slastné popíjení v pohodlném křesle

číst více

 

PEČENÉ KUŘE NA ČESNEKU

pro 4 - 6 osob
příprava: 15 minut
vaření: 2 hodiny

1 kuře (zhruba 1,5 kg)
1 polévková lžíce provensálského koření
1 prolisovaný stroužek česneku
1 kávová lžička nastrouhané citrónové kůry
30 g másla
Mořská sůl z Camargue Fleur de sel, mletý pepř
4 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje Cravenco nebo Castelas
3 hlavičky česneku
1 dcl suchého bílého vína, např. Charmentin Domaine St.Vincent
3 lžíce smetany
extra panenský olivový olej na pokapání
    
V hrnku smícháme bylinky, prolisovaný česnek, citrónovou kůru a máslo. Směs osolíme a opepříme. Polovinou směsi vytřeme vnitřek kuřete, do druhé poloviny vmícháme olivový olej. Směsí s olejem pomažeme kuře z vnějšku, poté ho ještě osolíme a opepříme. Takto připravené kuře položíme na bok na drátěnou podložku do pekáče.
    
Hlavičky česneku dáme na čtverce alobalu, pokapeme 2 lžícemi olivového oleje a mírně osolíme a opepříme. Poté je zabalíme a dáme do pekáče. Pekáč vložíme do trouby předem vyhřáté na 230° C a pečeme 10 minut. Potom kuře obrátíme na druhý bok a znovu pečeme 10 minut. Po uplynutí času kuře položíme na prsa a pečeme dalších 10 minut. Teplotu snížíme na 180° C, kuře obrátíme na hřbet a pečeme další asi hodinu a tři čtvrtě. Občas potřeme vypečenou šťávou.
    
Po hodině a půl vyjmeme česnekové balíčky a česnek rozebereme na stroužky, které oloupeme a odložíme. Špejlí vyzkoušíme, zda je kuře propečené - když zapíchneme špejli do masa, vytékající šťáva musí být čirá. Když je kuře hotové, přendáme ho do mísy, přikryjeme alobalem a necháme stát na teplém místě. Ze šťávy v pekáči odebereme část tuku, zbytek šťávy přivedeme na silném ohni k varu a přilijeme do něj víno a vodu. Vařečkou uvolníme usazeniny ze dna a boků pekáče a šťávu necháme svařit o třetinu. Odložený česnek rozetřeme a vmícháme do šťávy, kterou za stálého míchání přivedeme k varu. Osolíme, opepříme a poté vmícháme smetanu.

Omáčku přecedíme a kuře s omáčkou ihned podáváme.