eshop4

BIO sortiment

Olivovník - strom, před kterým bychom měli smeknout

olivovníkOlivy patří k Provenci stejně neodmyslitelně jako slunce, moře, levandule, antické památky a spousta nádherných kopců a hor

číst více

 

 

Čaj a Francouzi: hold přírodě i společenská událost

čajeStovky chutí, tisíce účinků. Obřad i pouhé přelití horkou vodou. Slastné popíjení v pohodlném křesle

číst více

 

kureci bouillabaiseKuřecí Bouillabaisse

čas přípravy: 25 minut
doba vaření: 45 minut

Suroviny:
1 kuře o váze cca 1,5 kg
4 rajčata
2 brambory na osobu
1 cibule, 1 palice česneku
1 sáček Bouquet garni Provence d´Antan
1 stonek řapíkatého celeru
olivový olej, např. Moulin la Cravenco
pomerančová kůra
1 kostka kuřecího bujónu nebo šálek silného domácího vývaru
1 malý panák pastisu
šafrán
hrubá mořská sůl, např. Saunier de Camargue
pepř, např. Mlýnek 5 druhů pepře Côté Garrigue
2 plátky toustového chleba nebo 4 plátky bagety na osobu
nastrouhaný sýr (např. cheddar, mimolette apod.)

kureci bouillabaise1Postup:
Očištěné kuře naporcujte na kousky a ve větším hrnci opečte na olivovém oleji ze všech stran krásně dozlatova.

Pak do hrnce přidejte nakrájenou cibuli, nasekaný česnek, sůl, pepř a rajčata pokrájená na kousky. Poduste, až rajčata změknou (cca 20 minut). Pak přidejte stonek řapíkatého celeru pokrájený na kousky, bouquet garni a kůru z pomeranče a zalijte vodou (2 velké polévkové naběračky na osobu, případně více, tak aby všechny suroviny kureci bouillabaise2byly zalité). Nakonec vložte špetku šafránu, pastis a kuřecí vývar.

Přiveďte k varu. Pak vyjměte kuře a uložte ho stranou. Do vývaru nasypte oloupané a na větší kousky pokrájené brambory a 20 minut vařte.

Jakmile jsou brambory uvařené, vložte zpět kuřecí kousky a nechte je pořádně prohřát. Poté brambory i kuře vyndejte, naaranžujte na míse a uložte na teplém místě.

Odstraňte bouquet garni a vývar propasírujte do mísy na polévku.

Do každého talíře vložte kousky chleba opečené na olivovém oleji a posypané strouhaným sýrem a zalijte ho vývarem. Na stůl připravte mísu s kuřetem a bramborami, omáčku rouille a strouhaný sýr, ať si už každý sám nabere to, co si do vývaru přidá.