eshop4

BIO sortiment

Olivovník - strom, před kterým bychom měli smeknout

olivovníkOlivy patří k Provenci stejně neodmyslitelně jako slunce, moře, levandule, antické památky a spousta nádherných kopců a hor

číst více

 

 

Čaj a Francouzi: hold přírodě i společenská událost

čajeStovky chutí, tisíce účinků. Obřad i pouhé přelití horkou vodou. Slastné popíjení v pohodlném křesle

číst více

 

kure pastis2Kuře na pastisu

4  porce
Příprava: 20 minut + 12 hodin na odležení masa
Doba vaření: 30 minut

Suroviny:
1 kuře naporcované na kousky
300 ml pastisu
3 stroužky česneku
na omáčku:
2 malé sušené chilli papričky a 1 velký stroužek česneku na rouille
2 hvězdičky badyánu
1 kávová lžička fenyklových semínek
2 fenyklové bulvy
750 g brambor
kuřecí bujón (nebo voda), bobkový list a tymián
3 čerstvá rajčata, oloupaná a odpeckovaná
opečené plátky bílého chleba
olivový olej Moulin la Cravenco
mořská sůl z Camargue
pepř Mlýnek 5 druhů pepře

kure pastisPostup:
Kousky kuřete dáme marinovat do pastisu a uložíme minimálně na 12 hodin do lednice. Po marinování necháme asi hodinu pořádně okapat a pak je v kastrolu s vyššími okraji zprudka opečeme ze všech stran na olivovém oleji. Osmažené je osolíme a opepříme.

Na pánev vložíme rajčata a nasekaný česnek a na mírném ohni vaříme tak dlouho, až rajčata změknou a přebytečná tekutina se z nich vypaří. Rajčata můžeme rozmačkat vidličkou.
Badyán a semena fenyklu rozdrtíme v hmoždíři, smícháme s pastisem a spolu s rajčaty nalijeme do hrnce na kousky kuřete.

kure pastis1Maso zalijeme kuřecím vývarem (nebo vodou), aby bylo ponořené, přidáme tymián a bobkový list. Pár minut povaříme a pak přidáme oloupané brambory nakrájené na silnější plátky. hrnec přiklopíme pokličkou a vaříme 15 - 20 minut. Jednou nebo dvakrát během varu opatrně promícháme.

Fenyklové bulvy nakrájíme podélně na čtvrtky a na poslední dvě minutky vaření je vložíme do hrnce. Vše osolíme a opepříme a ještě dovaříme.

Mezitím si vyrobíme omáčku rouille: ve hmoždíři roztlučeme papričky s česnekem, pak přidáme dva nebo tři plátky vařených brambor a trochu šťávy z hrnce a rozdrtíme na kaši. Potom po kapkách přidáváme olivový olej, až vznikne majonéza rouille.

Kuře na pastisu s brambory podáváme horké s opečenými plátky chleba a omáčkou rouille.
Tento recept má ještě jednu variantu, ve které místo rajčat použijeme 2 cibule. Nasekané je přidáme k osmahnutým kouskům kuřete a pak vaříme stejně jako v předchozím receptu.