eshop4

BIO sortiment

Olivovník - strom, před kterým bychom měli smeknout

olivovníkOlivy patří k Provenci stejně neodmyslitelně jako slunce, moře, levandule, antické památky a spousta nádherných kopců a hor

číst více

 

 

Čaj a Francouzi: hold přírodě i společenská událost

čajeStovky chutí, tisíce účinků. Obřad i pouhé přelití horkou vodou. Slastné popíjení v pohodlném křesle

číst více

 

Králík po nicejsku

Pro 6 osob
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 45 minut - 1 hodina (podle velikosti králíka)

1 králík (1,5 - 1,8 kg, nakrájený na kusy)
2 dcl olivového extra panenského oleje Cravenco nebo Castelas
1 velká cibule
2 stroužky česneku
6 rajčat nebo 1,5 konzervy nakládaných rajčat
3 cukety
1 lilek
několik černých oliv, např. A.O.C. Vallée des Baux
tymián, rozmarýn z Provence

Králíka naporcujte na 8 - 10 dílů. V kulatém hrnci nechte rozpálit polovinu extra panenského olivového oleje a opečte na něm kousky králíka ze všech stran. Poté je osolte a opepřte.   Přidejte nasekanou cibuli a poté trochu tymiánu a rozmarýnu. Poduste 5 minut. Mezitím operte rajčata, odstraňte slupku, jádra a poté je lehce rozmačkejte. Přidejte je do hrnce ve stejnou dobu jako rozmačkaný česnek. Pokud máte rajčata konzervovaná, nejprve je pokrájejte na malé kousky.

Nechte dusit několik minut. Mezitím oloupejte cukety a nakrájejte na velké kostičky. Omyjte lilek a nakrájejte na silná kolečka, která následně ještě rozkrojíte napůl. Lilek a cuketu osmažte prudce na pánvi se zbytkem olivového oleje z Provence, poté vše přidejte do hrnce. Přikryjte a dejte do trouby, aby se králík upekl do měkka. Když je králík upečený, dochuťte a servírujte v hrnci ozdobené černými olivami.