eshop4

BIO sortiment

Olivovník - strom, před kterým bychom měli smeknout

olivovníkOlivy patří k Provenci stejně neodmyslitelně jako slunce, moře, levandule, antické památky a spousta nádherných kopců a hor

číst více

 

 

Čaj a Francouzi: hold přírodě i společenská událost

čajeStovky chutí, tisíce účinků. Obřad i pouhé přelití horkou vodou. Slastné popíjení v pohodlném křesle

číst více

 

jehneci kyta po provensalskuJehněčí kýta po provensálsku

6 osob
čas přípravy: 15 minut
doba pečení: 2 hodiny

Suroviny:
jehněčí kýta o váze asi 2 kg
10 stroužků česneku (neloupaných)
4 větvičky tymiánu
2 větvičky rozmarýnu
3 polévkové lžíce olivového oleje extra panenského Moulin la Cravenco
1 kávová lžička soli Fleur de sel z Camargue
pepř, např. Mlýnek 5 druhů pepře Côté Garrigue

Postup:
Nejprve předehřejte troubu na 240° C.

Otrhejte lístky z rozmarýnu.

jehneci kyta po provensalsku2Kýtu položte horní stranou dolů na velký plech, pomažte olivovým olejem, osolte a opepřete.

Vložte do trouby a nechte péct 20 minut. Potom kýtu otočte a opět ji pomažte olivovým olejem. Na plech přidejte stroužky česneku a kýtu posypte rozmarýnem a tymiánem. Na plech nalijte sklenici vody, teplotu snižte na 210° C a kýtu vraťte do trouby. Pečte cca 25 minut na každých 500 g váhy masa, při jehneci kyta po provensalsku3dvoukilové kýtě to bude asi 100 minut. Kýtu pravidelně podlévejte. Až bude kýta upečená, nechte ji ještě 10 minut ve vypnuté a otevřené troubě odpočinout.

Upečenou kýtu ihned nakrájejte a podávejte na ohřátých talířích, například se zeleninovým tianem. Ideálním vínem k takto připravenému jehněčímu je BIO červené víno Domaine Pinchinat, ročník 2003, z apelace A.O.C. Côtes de Provence.

Jestliže maso zbude, můžete si ho dát druhý den v poledne studené.