eshop4

BIO sortiment

Olivovník - strom, před kterým bychom měli smeknout

olivovníkOlivy patří k Provenci stejně neodmyslitelně jako slunce, moře, levandule, antické památky a spousta nádherných kopců a hor

číst více

 

 

Čaj a Francouzi: hold přírodě i společenská událost

čajeStovky chutí, tisíce účinků. Obřad i pouhé přelití horkou vodou. Slastné popíjení v pohodlném křesle

číst více

 

Francie bez bylinek a koření by byla jako obloha bez slunce

Francouzi jsou skutečnými gurmány, kteří milují život se vším, co k němu patří. Vědí, že ženě přísluší květina a galantní muž. Dokážou jedinou večeři protáhnout na dlouhé hodiny. Nelitují se vydat pro svou oblíbenou bagetu i o několik pekařství dál, pokud jsou přesvědčeni, že tam mají tu nejlepší. A nikdy nezapomenou mít kolem sebe spoustu čerstvých bylinek. Jídlo je totiž radost a tu podněcují i krásné vůně. Tymián, levandule, majoránka, saturejka, rozmarýn, bazalka, estragon... Už samotné názvy těchto bylinek voní, a co teprve, když je vysloví sami Francouzi: uslyšíte vášeň, barvy, hravost i ostrý břit.

Každý správný Francouz miluje jídlo a kombinace jeho chutí. A co teprve Provensálci, jejichž kraj nabízí tolik čerstvých vůní a chutí, země tu plodí tu nejkvalitnější zeleninu a ovoce a nechává dozrát lahodné víno. A silné slunce podpořené blahodárným větrem dokáže z rozsáhlých salin v Camargue vytáhnout tu nejkvalitnější mořskou sůl. Jak by s takovým bohatstvím mohli v Provence nemilovat jídlo? Jak by mohli nevyužívat dary, které jim jejich nádherná země dává? A tak se Provensálci naučili využívat vše, co jim jejich země nabízí. I koření. Pro každou rostlinku na stráních dokážou najít upotřebení, ke každé chuti znají jinou, která v kombinaci s tou první vykouzlí z jídla nebeskou manu...

Jak by mohl Provence nemilovat člověk, kterého Múzy obdařily svými dary? Jak nerozumět van Goghovi, Cézannovi, Renoirovi, Monetovi, Matissovi, Picassovi nebo třeba Chagallovi, že se toulali po provensálských loukách, stráních a kopcích a pobřeží, kde zhluboka nasávali nezapomenutelnou vůni a očima přecházeli nekonečnou škálu barev, tvarů a motivů zdejší krajiny. To vše pak štětci dokázali přenést na svá plátna, která dodnes mají tu moc zprostředkovávat nám vůni a nádheru Provence.

A to vše, tolik kouzel, vjemů a radosti dokáže přinášet pár drobných nenápadných bylinek. Proto na ně Francouzi nedají dopustit.

Koření, sůl a octy 

Koření, mořská sůl a octy

koření, sůl a octy

Bylinky, ze kterých naše koření vzniká, jsou vypěstovány na teplém a slunném jihu Francie. Proto obsahují čtyřikrát více éterických olejů než běžně prodávané koření. Můžete je tedy používat v menším množství, než jste běžně zvyklí, a přesto jejich krásná vůně a výborná chuť ozvláštní každý pokrm.

kořeníBylinky jsou navíc pěstovány bez použití pesticidů a chemických látek. Plevelovité rostliny jsou odstraňovány ručně a bylinky jsou zpracovány ihned po sklizni, aby byla zaručena maximální čerstvost a vysoký obsah éterických olejů.

Z naší široké nabídky doporučujeme typické nádherně aromatické provensálské koření nebo pálivé papričky z Espelette, ať už v plechových dózách, mlýncích nebo v kombinaci s mořskou solí z Camargue.

 

  

Koření, sůl a octy