eshop4

BIO sortiment

Olivovník - strom, před kterým bychom měli smeknout

olivovníkOlivy patří k Provenci stejně neodmyslitelně jako slunce, moře, levandule, antické památky a spousta nádherných kopců a hor

číst více

 

 

Čaj a Francouzi: hold přírodě i společenská událost

čajeStovky chutí, tisíce účinků. Obřad i pouhé přelití horkou vodou. Slastné popíjení v pohodlném křesle

číst více

 

Rajčatový koláč

KOLÁČ O PRŮMĚRU 30 CM

350 g těsta na pâte brisée
8 středních rajčat
2 lžičky tymiánu
80 g nastrouhaného sýru gruyère
1,5 lžíce arašídového oleje
500 g nakrájené cibule
150 g nakrájené anglické slaniny
2 lžičky cukru krupice
4 prolisované stroužky česneku
400 g krájených oloupaných rajčat z konzervy
2 lžíce rajčatového protlaku
2 vejce
Mořská sůl a pepř
2 lžičky oregana nebo majoránky

PŘÍPRAVA 50 MINUT+2 HODINY ODPOČINEK + 1,5 H PEČENÍ
Těsto rozválíme a dáme do vymazané koláčové formy, dno propícháme vidličkou. Položíme na ně papír na pečení a nasypeme zátěž (sušené fazole). Pečeme 15 minut na 180°C.
Rajčata spaříme vařící vodou, ochladíme a slupku oloupeme. Potom je nakrájíme na plátky, posypeme solí a necháme stranou.
Mezitím rozehřejeme na pánvi olej a smažíme cibuli s anglickou slaninou po dobu 15 minut. Přidáme česnek, cukr, rajčata z konzervy (bez nálevu) a rajčatový protlak. Opékáme 13 minut a poté necháme trochu ochladnout.

Vejce našleháme, přidáme sůl a pepř, oregano/majoránku a vmícháme do rajčatové směsi. Tuto náplň rozetřeme na koláčový korpus a navrch položíme osolená rajčata. Posypeme tymiánem a nastrouhaným sýrem a dáme na 30 minut do trouby vyhřáté na 200 °C.
Koláč podáváme 10 minut po vyndání z trouby.