eshop4

BIO sortiment

Olivovník - strom, před kterým bychom měli smeknout

olivovníkOlivy patří k Provenci stejně neodmyslitelně jako slunce, moře, levandule, antické památky a spousta nádherných kopců a hor

číst více

 

 

Čaj a Francouzi: hold přírodě i společenská událost

čajeStovky chutí, tisíce účinků. Obřad i pouhé přelití horkou vodou. Slastné popíjení v pohodlném křesle

číst více

 

Koláč z rýže z Camargue a jablek se sněhovou čepicí

flan-de-riz-aux-pommesPro 4 osoby
Příprava: 15 minut
Vaření: 35 minut
Pečení 15 - 20 minut

Suroviny:
200 g kulaté rýže z Camargue
7,5 dl mléka
na špičku nože čerstvé vanilky
2 velké vejce
2 velká jablka
2 polévkové lžíce melasy
4 oříšky másla
8 polévkových lžic cukru
máslo na vymazání formy

Postup:
gateau de riz 01Rýži omyjte a nasypte na 5 minut do hrnce s vařící vodou. Sceďte a nechte okapat.

V jiném hrnci přiveďte k varu mléko s vanilkou. Přidejte okapanou rýži, snižte plamen a na mírném ohni vařte cca 35 minut, dokud se všechno mléko nevyvaří.

Mezitím oloupejte jablka, zbavte je jádřince a nakrájejte na tenké plátky. Dva oříšky másla rozehřejte v pánvi, vložte na ně kousky jablek, pokapejte melasou a opékejte asi 10 minut, až mírně zkaramelizují.

Do uvařené rýže vmíchejte zbylé dva oříšky másla, 6 lžic cukru a žloutky. Pořádně promíchejte a pak rýži přendejte do máslem vymazané zapékací mísy nebo do koláčové formy.

gateau-de-rizBílky se špetkou soli vyšlehejte do hustého sněhu. Pak vmíchejte zbylý cukr.

Na rýži navršte zkaramelizovaná jablka a našlehaný sníh z bílků. Vložte do hodně rozpálené trouby na 15 - 20 minut.

Servírujte ještě teplé nebo i za studena se šlehačkou a posypané skořicí.

Obměny - do rýže je možné vmíchat rozinky, místo jablek lze použít dušená rebarbora. Je ale potřeba víc melasy.