eshop4

BIO sortiment

Olivovník - strom, před kterým bychom měli smeknout

olivovníkOlivy patří k Provenci stejně neodmyslitelně jako slunce, moře, levandule, antické památky a spousta nádherných kopců a hor

číst více

 

 

Čaj a Francouzi: hold přírodě i společenská událost

čajeStovky chutí, tisíce účinků. Obřad i pouhé přelití horkou vodou. Slastné popíjení v pohodlném křesle

číst více

 

Pissaladière - cibulový koláč s olivami

cibulový koláč s olivamiPravý cibulový koláč vám zabere dva dny, protože si nejprve musíte vyrobit pravé domácí listové těsto. Zvolíte-li jeho základní variantu (někdy zvanou tukánek), budete potřebovat: 250 g másla, 125 g celozrnné pšeničné mouky; na odlehčenou variantu listového těsta (tzv. vodánek) pak 250 g celozrnné pšeničné mouky, 2 žloutky, 4 lžíce vody a 4 lžíce octa. Teď už jen zbývá prodělávat a prodělávat, až bude těsto krásně vláčné. Počítejte ale s tím, že se bude lepit. Potom ho zabalíme do potravinové fólie a dáme do chladničky dop druhého dne uležet. Nečekejte zázrak – listové těsto z celozrnné mouky nebude nikdy tak lístkovat jako z bílé, která má hodně lepku, ale zato je chutnější.


Suroviny na nádivku

Toto množství - jak těsta, tak náplně,  je na dva plechy 41 x 31 cm. Nádivku si připravíme až druhý den, aby byla čerstvá.

10 středních cibulí, 100 g másla, provensálské koření - 2 polévkové lžíce, 250 g oliv, lžíce barveného pepře, olivový olej, 2 lžíce balzamikového octa, 3 lžíce cukru, 5 plátků sušených mořských řas, sušený tymián a v ideálním případě i čerstvý.
Náplň připravíme tak, že si nakrájíme cibuli na kolečka a mořskou řasu nalámeme na kousky. V hrnci na plotně rozehřejeme máslo - je třeba počítat s tím, že hrnec bude vložen do trouby, musí se tam tedy vejít a nesmí mít plastové úchyty. Na rozpuštěné máslo vhodíme nakrájenou cibuli a posléze i řasy.

Chvíli mícháme. Když začne cibulka hezky vonět, přidáme cukr a stále mícháme. Osolíme, přidáme pepř a provensálské koření. Občas promícháme a dáváme extra pozor - cibule se nesmí připálit, ani jedna :-)) a neměla by ani moc zhnědnout. Když je pěkně narůžovělá, velmi jemně, přendáme hrnec do trouby, kterou je třeba vyhřát a udržovat na cca 100 - 150 °C. Cibuli je třeba neustále hlídat a občas promíchat. Cibule se tam bude hezky péct zhruba 20 minut. Pět minut před dopečením přilijeme balzamikový ocet a promícháme ho s cibulí.

cibulový koláč s olivamiNastává moment, kdy se vyndá těsto z chladničky. Je  na rozdíl od předchozího dne krásně tvárné v ruce. Člověk cítí, jak je dokonale propracované a měkké. Není třeba používat mouku - po celou dobu přípravy. Jakmile se těsto začne lepit, šup s ním zase zpátky do chladu. Těsto rozdělíme na dva díly a každý rozválíme na jeden plech.

Část je potřeba ponechat stranou na vrchní mřížku, ale opravdu jen málo. Pomocí dvou ukazováčků hezky vytvarujeme okraj- uděláme tam zářezy jako z kulaté formy, na těsto nasypeme cibulovou nádivku - jen polovinu, druhou použijeme na druhý plech, vše pokapeme olivovým olejem - důležité! - poklademe mřížkou z těsta a do každého kosočtverce vložíme jednu olivu. Celé nakonec posypeme sušeným tymiánem.

Dáme péci do vyhřáté trouby na 200 °C a hlídáme.  Zhruba po čtvrt hodině je hotovo. Po vyndání z trouby koláč pokapeme olivovým olejem.


Stránky s receptem