eshop4

BIO sortiment

Olivovník - strom, před kterým bychom měli smeknout

olivovníkOlivy patří k Provenci stejně neodmyslitelně jako slunce, moře, levandule, antické památky a spousta nádherných kopců a hor

číst více

 

 

Čaj a Francouzi: hold přírodě i společenská událost

čajeStovky chutí, tisíce účinků. Obřad i pouhé přelití horkou vodou. Slastné popíjení v pohodlném křesle

číst více

 

Sametová rajčatová omáčka s bazalkou

(Velouté de tomates au basilic)

Pro 6 osob:
6 kg vyzrálých rajčat
4 mrkve
3 cibule
1 celer
4 stroužky česneku
2 polévkové lžíce škrobové moučky
1 l drůbežího vývaru
2 lžíce mouky
Tymián a bobkový list
Sůl a pepř
Olivový olej extra panenský A.O.C Vallee des Baux de Provence
Bazalka

Postup:
Zeleninu omyjte. Nakrájejte mrkev, cibuli, celer a česnek na malé kostičky. Nechte je osmahnout v hrnci na olivovém oleji. Zasypte moukou a za stálého míchání chvilku porestujte.  Přidejte 2 kg rajčat nakrájených na velké kostky a škrobovou moučku. Zalijte drůbežím vývarem, přiveďte k varu a pak nechte probublávat na mírném ohni přibližně hodinu. Oloupejte a odstraňte jadérka ze zbývajících rajčat a přidejte je k zeleninové směsi. Dochuťte solí a pepřem. Nechte vychladnout.
Dejte do ledničky a podávejte studené, dekorované několika lístky bazalky. Je to ideální letní polévka!