eshop4

BIO sortiment

Olivovník - strom, před kterým bychom měli smeknout

olivovníkOlivy patří k Provenci stejně neodmyslitelně jako slunce, moře, levandule, antické památky a spousta nádherných kopců a hor

číst více

 

 

Čaj a Francouzi: hold přírodě i společenská událost

čajeStovky chutí, tisíce účinků. Obřad i pouhé přelití horkou vodou. Slastné popíjení v pohodlném křesle

číst více

 

Rizoto s dušenou zeleninou

Ideální jako předkrm nebo jako příloha

Pro 4 porce:
4 lžíce olivového oleje extra panenského A.O.C Vallee des Baux de Provence
2 malé cibule
230 g dlouhozrnné rýže z Camargue
Asi 600 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
Špetka šafránu
130 g vyloupaného hrášku
Jemná mořská sůl a pepř
20 g másla
1 lžíce nadrobno nakrájené petrželky

Příprava:
PŘÍPRAVA 10MINUT+ VAŘENÍ 30 MINUT
Na 1 lžíci olivového oleje na středně silném ohni osmahneme cibuli. Odměříme si vývar a rýži na hrnečky tak, abychom měli vývaru dvakrát více než rýže. Zbytek vývaru odložíme. Potřebný vývar přivedeme v rendlíku k varu. Zbytek olivového oleje dáme do hluboké pánve, rozpálíme ho a přidáme rýži se šafránem. Mícháme asi 3 minuty na středním ohni, dokud není rýže průsvitná a mastná. Přilijeme vroucí vývar a promícháme. Poté vaříme na mírném ohni pod pokličkou 10 minut bez míchání.

Odložený vývar ohřejeme, kdyby bylo nutno přidat k vaření rýže ještě trochu vody. Do rýže vmícháme nadrobno nakrájenou cibuli a ještě 5 minut zahříváme bez míchání. Poté přidáme hrášek a trochu horkého vývaru nebo vody, je-li rýže ještě tvrdá. Vaříme 5 minut, aby se zrnka oddělovala od sebe, tím poznáme, že je rýže uvařená. Ryži osolíme a opepříme. Dáme do mísy a promícháme s petrželkou a máslem.