eshop4

BIO sortiment

Olivovník - strom, před kterým bychom měli smeknout

olivovníkOlivy patří k Provenci stejně neodmyslitelně jako slunce, moře, levandule, antické památky a spousta nádherných kopců a hor

číst více

 

Růžové víno z Provence

vino-z-provence-degustaceRůžové víno  neboli vin rosé se v posledních letech opět vrací na výsluní zájmu milovníků vín

číst více

 

Čaj a Francouzi: hold přírodě i společenská událost

čajeStovky chutí, tisíce účinků. Obřad i pouhé přelití horkou vodou. Slastné popíjení v pohodlném křesle

číst více

 

Rajčata po provensálsku (varianta 1.)

Ingredience:
3 větší rajčata
3 vejce
4 větší stroužky česneku
1 větší cibule
mořská sůl Provence d'Antan Fleur de Sel de Camargue
pepř – nejlépe čerstvě mletý
olivový olej extra panenský A.O.C Vallee des Baux de Provence Cravenco nebo Mas de Bar
směs provensálského koření Provence d'Antan Herbes de Provence BIO
cukr
máslo
čerstvé lísky bazalky

Postup:
Rajčata rozkrojíme napůl – rozkrojenou plochu osolíme a pocukrujeme – necháme chvilku vsáknout. Na větší pánvi rozpustíme 2 lžíce másla a 3 lžíce olivového oleje.
Vložíme rajčata – řeznou plochou dolů. Okolo nasypeme cibuli nakrájenou na kostičky a chvíli opékáme, až cibule začne mírně hnědnout a opékaná strana rajčat lehce karamelizovat. V této chvíli rajčata obrátíme řeznou plochou vzhůru a na jednotlivé poloviny rajčat rozklepneme vejce. Jejich povrch posolíme a popepříme dle chuti a celé dílo posypeme nasekaným česnekem. Pokud je sezóna a máme-li, natrháme na kousky ještě bazalku. Snížíme plamen, vejce necháme ztuhnout, přendáme na talíř a podáváme s chlebem nebo bagetou.

Stránky s receptem

Rajčata po provensálsku (varianta 2.)

Pro 4 osoby
Doba přípravy: 5 minut
Doba tepelné úpravy: 10 minut

Ingredience:
4 rajčata
Provensálské koření (tymián a rozmarýn)
1 stroužek česneku nasekaný
1 cibule nasekaná
3 polévkové lžíce olivového oleje extra panenského A.O.C Vallee des Baux de Provence
Sůl, pepř

Postup:
Rozkrojte rajčata po šířce napůl. Odstraňte co nejvíce šťávy. V pánvi rozpalte olivový olej. Přidejte česnek a cibuli. Řezné plochy rajčat posypte provensálským kořením a tou samou plochou položte na pánev. Nechte je 5 minut smažit na silném ohni. Otočte je. Nechte osmažit dalších 5 minut. Osolte a opepřete. Servírujte teplé.