eshop4

BIO sortiment

Olivovník - strom, před kterým bychom měli smeknout

olivovníkOlivy patří k Provenci stejně neodmyslitelně jako slunce, moře, levandule, antické památky a spousta nádherných kopců a hor

číst více

 

 

Čaj a Francouzi: hold přírodě i společenská událost

čajeStovky chutí, tisíce účinků. Obřad i pouhé přelití horkou vodou. Slastné popíjení v pohodlném křesle

číst více

 

cuketovy dzem2Provensálský cuketový džem

na cca 5 skleniček
Příprava: 20 minut, marinování přes noc, vaření: 90 minut

Suroviny:
1 kg menších cuket
600 g cukru krystal
100 g rozinek
100 g sušených meruněk
kousek citrónové kůry
vanilkový lusk

Postup:
Cukety omyjte, odkrojte konce a i se slupkou je nastrouhejte (máte-li raději v džemech kousky, pak polovinu cuket nakrájejte na tenké plátky. Ve velké salátové míse smíchejte nastrouhanou cuketu s cukrem, rozinkami a na kousky pokrájenými sušenými meruňkami, kouskem citrónové kůry a vanilkovým luskem. Nechte přes noc marinovat.

Druhý den směs přendejte do kastrolku a pomalu na velmi mírném ohni vařte asi 90 minut.

Uvařenou směs ihned přendejte do dobře vymytých sklenic, uzavřete je, překlopte dnem vzhůru a takto nechte vychladnout.

Cuketový džem je vynikající s čerstvým kozím sýrem, na topinkách, obložených chlebech nebo na koláčkách.

cuketycuketovy dzemcuketovy dzem3cuketovy dzem2