eshop4

BIO sortiment

Olivovník - strom, před kterým bychom měli smeknout

olivovníkOlivy patří k Provenci stejně neodmyslitelně jako slunce, moře, levandule, antické památky a spousta nádherných kopců a hor

číst více

 

 

Čaj a Francouzi: hold přírodě i společenská událost

čajeStovky chutí, tisíce účinků. Obřad i pouhé přelití horkou vodou. Slastné popíjení v pohodlném křesle

číst více

 

karotkova pomazankaPomazánka z karotky po provensálsku

Vystačí na dvě sklenice pomazánky
příprava: 20 minut, vaření: 35 minut

Suroviny:
1 velká cibule
2 stroužky česneku
2 snítky tymiánu
1 bobkový list
1 lžíce rajského protlaku
300 g karotky
3 lžíce umletých neloupaných mandlí
špetka kurkumy
1 lžíce olivového oleje, např. Moulin la Cravenco
jemná mořská sůl La Baleine
pepř, ideálně z Mlýnku 5 druhů pepře

Postup
karotkova pomazanka2Očistíme karotku a nakrájíme ji na kolečka. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na tenounké plátky a společně je dáme osmahnout na lžíci olivového oleje. Vmícháme kurkumu a jakmile cibule zesklovatí, přidáme i karotku. Necháme ji pár minut osmahnout. jemně posolíme, přidáme rajačatový protlak smíchaný s 0,25 l vody, snítky tymiánu a bobkový list. Přiklopíme pokličkou a na mírném ohni vaříme cca 30 minut, až je karotka měkká.
Odstraníme tymián a bobkový list. K vařené karotce přidáme 3 lžíce umletých neloupaných mandlí a vše jemně umixujeme. Pomazánku přendáme do menších zavařovacích sklenic (ideálně se skleněným víkem).

Skladujeme v lednici.

Pomazánka je moc dobrá na čerstvém celozrnném pečivu, doplněná o čerstvý sýr a bylinky, ale hodí se i k masu, na jednohubky, k sýrům nebo k vaječné omeletě.