eshop4

BIO sortiment

Olivovník - strom, před kterým bychom měli smeknout

olivovníkOlivy patří k Provenci stejně neodmyslitelně jako slunce, moře, levandule, antické památky a spousta nádherných kopců a hor

číst více

 

 

Čaj a Francouzi: hold přírodě i společenská událost

čajeStovky chutí, tisíce účinků. Obřad i pouhé přelití horkou vodou. Slastné popíjení v pohodlném křesle

číst více

 

Karamelizované mušle sv. Jakuba s krémovým risottem a smetanovým špekovým přelivem

Jak vaří michelinský šéfkuchař v Provence I.:

musle saint JacquePočet porcí: 6

Suroviny:
24 oříšků mušlí Svatého Jakuba - každá kolem 30g
3 plátky špeku
200 g čerstvých žampiónů
1/2 l silného domácího drůbežího vývaru
200 ml zakysané smetany
1 polévková lžíce nasekané hladkolisté petrželky
1 polévková lžíce extra panenského olivového oleje BIO Prestige Cote Garrique
1 polévková lžíce másla

Salát:
150 g rukoly
půl snítky kerblíku
1 malá cibulka
petrželka
6 polévkových lžic extra panenského olivového oleje BIO Prestige Cote Garrique
2 polévkové lžíce balzamikového octa
mořská sůl z Camargue, bílý pepř

Risotto:
400 g rýže Carnarolli
1 l silného domácího drůbežího vývaru
50 g nasekané cibule
20 cl olivového oleje
100 g strouhaného parmezánu
200 g zelené části z jarních cibulek

Postup:

Nejprve si vyrobíme špekový přeliv:
Špek nakrájíme na malé kostičky. Kůži a další případné odřezky necháme stranou. V hrnci rozehřejeme olivový olej, pak na něj vložíme pokrájený špek a necháme ho vypéct a zesklovatět. Pak škvarky naběračkou vyndáme, tuk zalijeme silným drůbežím vývarem, smetanou a necháme pomalu probublávat asi hodinu. Vše rozmixujeme a uložíme do tepla.

Hlavičky žampiónů očistíme, nakrájíme na drobno a potřeme máslem.

Nyní připravíme risotto:
V hrnci na plotně necháme rozehřát máslo, přidáme na drobno nasekanou cibuli a trochu soli, abychom podpořili vypařování vody z cibule. Pak plamen zmírníme a cibuli necháme pomalu zesklovatět. Nesmí zhnědnout. Pak přidáme neomytou rýži a necháme ji asi 2 minuty osmahnout. Rýže se hezky zatáhne a nepustí škrob. Rýži zalijeme sběračkou drůbežího vývaru a za stálého míchání počkáme, až ho rýže vsákne. Tak postupně pokračujeme i se zbylým vývarem. Celé to bude trvat 20 - 25 minut. Pak rýži odstavíme a necháme chvíli vydechnout.

Připravíme talíře a na každý vložíme polévkovou lžíci kerblíko-rukolového salátu.

Ohřejeme špekový přeliv. Do risotta přidáme parmazán, jemně pokrájenou zelenou část jarních cibulek a promícháme.

Na rozpálené suché pánvičce opečeme oříšky mušlí. Na poslední chvíli je lehce polijeme olivovým olejem a máslem a necháme chvilku odstát.

Úplně nakonec rychle osmahneme drobně nakrájené žampióny. K hotovým přidáme vypečené kousky špeku a nasekanou petrželku.

Na talíře k salátu naservírujeme risotto a oříšky mušlí, posypeme orestovanými žampióny se špekem a zalijeme špekovým přelivem.

Tento recept připravil šéfkuchař michelinské restaurace La Cabro d´Or v Baux-en-Provence Michel Hulin.

noix-saint-jacques-barbecue-gaz musle saint-Jacque musle saint Jacque