eshop4

BIO sortiment

Olivovník - strom, před kterým bychom měli smeknout

olivovníkOlivy patří k Provenci stejně neodmyslitelně jako slunce, moře, levandule, antické památky a spousta nádherných kopců a hor

číst více

 

 

Čaj a Francouzi: hold přírodě i společenská událost

čajeStovky chutí, tisíce účinků. Obřad i pouhé přelití horkou vodou. Slastné popíjení v pohodlném křesle

číst více

 

gratinovany syr cekankaČekanka gratinovaná s kozím sýrem, medem a tymiánem

Příprava: 15 minut
Pečení: 45 minut

Suroviny:
8 čekankových puků
šťáva ze dvou pomerančů
1 malý šálek (cca 50 ml) levandulového medu Les Confituriers de Haute-Provence
1 malý šálek tymiánových lístků
extra panenský olivový olej, např. CastelaS AOC Vallée des Baux
mořská sůl z Camargue
pepř
2 kozí sýry typu Picodon (každý o hmotnosti cca 60 g)

gratinovany syr cekanka2Postup:
Troubu předehřejeme na 180° C.

gratinovany syr cekanka3Očistíme čekankové puky a podélně je přepůlíme. Půlky natěsnáme řeznou stranou vzhůru do zapékací mísy a bohatě zakapeme olivovým olejem.

V míse smícháme pomerančovou šťávu, levandulový med, 2 lžíce oleje, špetku soli, pepř a rozemnuté lístky tymiánu.

Tekutou směsí zalijeme čekanku a vložíme na 40 minut do trouby. Čekanka by měla být poté lehce roztavená a zkaramelizovaná. Vyndáme ji z trouby a poklademe kozím sýrem, pokrájeným asi na 2 cm plátky. Opepříme a vložíme zpět do trouby na cca 5 minut, dokud se sýr neroztaví.

Podáváme ihned, ideálně s čerstvou bagetou.